Politička ideologija lorda Voldemora

Voldemor je želeo da počini genocid i da zavlada svetom.

Na internetu godinama kruže teorije (tzv. fanfiction) o tome kako je lord Voldemor Hitler, Smrtožderi su nacisti, blatokrvni su Jevreji, a Hari Poter je svetla sila koja se suprotstavlja zlu. U Harijevoj borbi pobedilo je dobro, uz prijatelje i roditeljsku ljubav. Ali, u stvarnom svetu ratovi se dobijaju vojnom nadmoći i dobrom strategijom.

Džoan K. Rouling napisala je Hari Potera kao knjige za decu, gde je glavni lik dečak koji otkriva da je čarobnjak, ide u magičnu školu Hogvorts i bori se protiv  zlog lorda Voldemora. Moja generacija je Hari Poter serijal počela da čita ranih 2000-tih, a sagu smo završili poslednjim filmom koji je izašao 2011., tako da smo zapravo odrasli uz njih. Pravi fanovi Hari Potera još uvek razmišljaju o njemu, pronalaze nove nijanse u najsitnijim detaljima i izvlače teorije o najrazličitijim stvarima. Tako su odrasli čitaoci počeli da debatuju o tome da li je Voldemor u stvari stvoren po uzoru na Adolfa Hitlera.

Tom Marvolo Ridl rođen je kao sin veštice i bogatog Normalca, koji je bio zaveden magijom i kasnije nije želeo da ima bilo kakve veze sa svojim sinom. Tom je rastao u sirotištu bez porodice, otkrio da je čarobnjak i pošao u Hogvorts. Bio je izuzetno nadaren i pametan, dobijao je konstantno divljenje od svojih profesora i kolega, dok je sve vreme bio tih, povučen i imao velike ambicije. Po završetku škole okuplja svoje prijatelje i naziva ih Smrtožderima (Death Eaters), mada su oni više bili sledbenici nego pravi prijatelji. Tom, kao i svi veliki diktatori, bio je usamljen i nije verovao nikome. Stvorio je „mračni znak“, simbol lobanje koja guta zmiju, koji su Smrtožderi stavljali na mesta na kojima su ubijali, kao upozorenje. Dao je sebi ime lord Voldemor da bi se otarasio svih veza sa svojim normalskim ocem, i započeo svoj teror.

57b6037de8d65_57b6026271baf_540562969

Teorije o nacizmu kod Voldemora baziraju se na tome što je smatrao da su samo čistokrvni čarobnjaci (sa oba čarobnjačka roditelja) dostojni magije, dok su svi ostali niža rasa i treba ih istrebiti. Mnoge totalitarne ideologije imaju u sebi ideju o superiornosti svoje rase i snažnoj mržnji ka određenoj grupaciji. Ali, Voldemor nije bio čistokrvan. On je mrzeo deo sebe, pa je tako mrzeo i sve koji su ga podsećali na sopstveno poreklo. Sledbenici koje je okupio su, sa druge strane, svi bili čistokrvni i nikada nisu posumnjali u poreklo svog velikog vođe. Voldemor nije  sa njima pričao o svojoj porodici. Pričao je samo o preuzimanju vlasti.

Pored sramote koju je osećao zbog svog oca, gnušao se i porodice sa majčine strane. Smatrao je da ona nije bila dovoljno jaka, čim je tako mlada umrla, dok je  za svog dedu i ujaka smatrao da su traćili potencijal koje im je poreklo pružalo. Njegov pra-predak je niko drugi do Salazar Sliterin, osnivač Hogvortsa i legenda mračne magije. Ideje o superiornosti čistokrvne rase dobio je od samog Sliterina, koji je vrednovao samo nečije poreklo, talenat i želju za moći. Njegovi potomci nisu imali velike ambicije, već su živeli u prljavštini i izolaciji, mrzeći sebe i druge. Mladi Tom Ridl je želeo više. Želeo je da bude bolji od svojih predaka, da bude najbolji i najmoćniji čarobnjak svih vremena i da uradi ono što niko pre njega nije. Zvuči li vam poznato?

Voldemor je takođe pokazao znake paranoje, čudnih strahova koji su ga dovodili do ludila, kao i neosnovanu veru u natprirodno. Kada je čuo proročanstvo po kojem će ga jedno dete zauvek zaustaviti, krenuo je da ubije bebu Potera, čime je i počeo serijal Roulingove. Autoritarne ličnosti se plaše neuspeha, žele da stalno imaju kontrolu i da zavise samo od svojih sposobnosti. Čak i suludo proročanstvo dovoljno je da ih natera da rade iracionalne stvari, kako bi osigurali svoj opstanak na vlasti. Nije dovoljno smaknuti protivnike, treba se rešiti i svih potencijalnih pretnji. Pa čak i ubiti bebu, ako to znači da će sigurnije vladati. 

Kada upadnu u stanje paranoje, velike vođe počinju da gube fokus. Razmišljaju samo o stvari koja u njihovim glavama predstavlja najveću opasnost, dok se ne bave problemima koji su važniji za očuvanje imperije. Tada počinju da padaju, jer sav fokus stavljaju na marginalnu opasnost. To je najčešće opasnost samo po njihov ego, nije stvarna i nije realna, ali je u nečijoj glavi to najvažnija stvar na svetu. Uništiće sve što je do tada stvorio, samo da spreči da ga neko uvredi, da mu se neko smeje, da dovede u pitanje njegovu svemoć.

Lord Voldemor nije samo Adolf Hitler predstavljen u dečijim knjigama. On je mnogo više od toga. Nijanse njegove ličnosti i načini njegove vladavine mogu se detaljno analizirati kroz njegovu potragu i stvaranje horkruksa (pohranjivanje delova duše u predmete). Voleo je predmete koji imaju istorijsku i simboličku vrednost. Divio se istorijskim ličnostima koje su bile uspešne u svojoj sferi i želeo je da se oseti bližim njima. Želeo je da ga svet gleda kao jednog od velikih osnivača magije, da bude zauvek spominjan. Cenio je istoriju svog “naroda” i želeo da bude deo nje. Da dovede svoj narod do najsvetlije tačke na kojoj su ikada bili, a da sa druge strane sve ostale spusti na dno, po mogućstvu ubije. Voldemor je želeo da počini genocid i da zavlada svetom.

voldemort_by_nicolasketch-d4jjur8

Teško je govoriti o konkretnoj političkoj ideologiji u celosti u magijskom svetu. Tamo nema potrebe razmišljati o obrazovanju, zdravstvu, stranim investicijama, nezaposlenosti, socijalnoj pomoći i ostalim društvenim temama, jer to kod čarobnjaka funkcioniše drugačije. Ipak, trebalo je regulisati ostale sfere, za šta je Voldemor formirao marionetsku Vladu. On sam nikad nije želeo da bude Ministar magije (najvažnije zvanje u svetu magije), jer je mogao da vlada i bez toga. Više je voleo da se bavi ličnim poslovima, dok kontroliše celo ministarstvo iz pozadine, gde su svi ljudi na visokim položajima njegovi sledbenici. Ukoliko neko nije želeo da sluša vođu, smrt bi usledila momentalno. Voldemor je vladao iz senke.

Opozicija se krila po šumama i napuštenim zgradama, imala gerilske borbe i živela u stalnom strahu i opasnosti. Ubijani su, mučeni, progonjeni, a imali vrlo malo uspeha. Čak ni Normalci ili stranci nisu bili bezbedni. Svi moraju da služe velikom lordu, u suprotnom će nestati. Čak i oni koji su bili dovoljno moćni da se bore sa Smrtožderima, plašili su se. Konstantni teror, širenje panike i strah držali su Voldemora na vlasti. On je takođe kontrolisao glavne medije, kao što je časopis Dnevni prorok, i blokirao sve kanale komunikacije. Bavio se propagandom i koristio sva dostupna sredstva.

Pored toga što mu je uzor bio veliki Salazar Sliterin, Voldemor se ugledao na razne moćne istorijske ličnosti, pa čak i na one sa kojima nije delio ista politička gledišta. Verovao je samo u moć i divio se ljudima koji su je ispoljavali. U svom govoru koji je održao kada se nakon 10 godina praktično vratio iz mrtvih, Tom Ridl je to i iskazao. “Uvek sam se divio hrabrosti. Tvoji roditelji su je ispoljili dok sam ih ubijao.” 

Zatim je rekao Hariju: 

“Ne postoji dobro i zlo. Postoji samo moć, i oni koji su previše slabi da je iskoriste.”

Deluje kao da je lord Voldemor čitao Nikola Makijavelija i izvukao neke pouke.

Ličnost Toma Marvola Ridla može se objašnjavati hiljadama stranica. Iako Džoan Rouling verovatno nije nameravala da knjige imaju političke konotacije, one su svakako tu, za nas koji ih tražimo. Knjige koje su nas kao male učile o prijateljstvu, ljubavi i o tome da će dobro uvek pobediti zlo, sada mogu da posluže za analizu jedne autoritarne ličnosti i velikog diktatora i vojskovođe. Vrednost je, kao i lepota, često u očima posmatrača. A lord Voldemor je svakako intrigantna ličnost. Njegova idologija nije tako prosta da predstavlja samo magičan nacizam, ali on jeste oličenje diktatora jednog totalitarnog režima.

Једно мишљење на „Politička ideologija lorda Voldemora

  1. Повратни пинг: Smrtožderi – vojska totalitarnog režima | miljana pavkov

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s