Palata invalida i večni život

Muzeji, galerije, crkve i spomenici čuvaju umetnička dela i svima nam pružaju mogućnost da uživamo u nečemu što je zaista lepo. Slike, skulpture, nakit, knjige i razne relikvije pažljivo se čuvaju i predstavljaju vrednosti i duh svog vremena, kao i epohe stvaralaštva. Ja ipak najviše volim ratne i vojne muzeje. Oni ne predstavljaju lepotu i umetnost (iako se ipak u nekim predmetima može pronaći), već čuvaju istoriju, kulturu junaštva i duh borbe. Oni takođe predstavljaju neku vrstu hrama koji čuva nacionalni ponos, kult zastave, grba, vojske i same države. Ljubav prema vojnim muzejima dovela me je do Palate invalida (franc. Les Invalides), koja je jedno od najlepših mesta koje sam posetila. Zbog toga, iako nisam poznavalac umetnosti i muzeje posećujem turistički, sam ipak imala želju da delić onoga što se nalazi u palati prenesem i ovde.

Locirana je u Parizu, na obali Sene, i prvobitno je napravljena kao starački dom i bolnica za vojne veterane. Izgradio ju je Luj XIV 1670. godine, a kasnije su kompleksu dodate dve katedrale. Francuski kraljevi shvatali su važnost brige o onima koji su branili svoju državu, pa su im izgradili ogromnu palatu kao znak zahvalnosti. Čak i nakon pada francuske monarhije, Les Invalides nastavio je da raste, jer su i kasniji vladari Francuskih republika izražavali poštovanje svojim braniteljima. Na početku Francuske buržoaske revolucije, građani su iz podruma Palate uzeli oružje sa kojim su krenuli na Bastilju, a kasnije su se brojni značajni događaji odvijali na toj lokaciji. Danas je Palata invalida pretvorena u muzej, dok je starački dom preseljen na mirniju lokaciju.

Iako je kompleks posvećen uglavnom francuskoj vojsci i ratnoj istoriji, u njemu se nalaze predmeti iz celog sveta, raspoređeni u dvanaest različitih muzeja. Palatu okružuju topovi i tenkovi korišćeni u davnim ratovima, dok je najnovija galerija posvećena generalu Šarlu de Golu. Obuhvaćeni su periodi od vladavine francuskih kraljeva do završetka 2. svetskog rata, dok su podjednako predstavljeni periodi slave i okupacije. Pored sjajnih uniformi iz Napoleonove republike nalazi se prelepa fotografija njegovog pada u Rusiji, dok se pored francuske opreme iz 1. svetskog rata nalaze sjajni nacistički bodeži. Palata čuva ogroman broj predmeta koji će oduševiti sve ratne teoretičare, istoričare, politikologe.

IMG_0062

Najveću kolekciju ima muzej dva svetska rata, u kom se nalaze predmeti snaga i Antante i Centralnih sila. Postavka počinje prikazivanjem filma o Gavrilu Principu i atentatu

nakon kog je sve počelo. Hrabrost francuske vojske predstavljena je u muzeju jednostavnim predmetima koje nose jake poruke. Zastakljena uniforma francuskog vojnika iz Prvog svetskog rata koja je skoro potpuno prekrivena blatom ostavlja snažan utisak na posetioce, više nego sjajni oklopi i moderne puške. Jedan predmet adekvatno je preneo poruku da se njihova vojska bori do poslednjeg daha. Prikazane su uniforme svih francuskih armija koje su se borile u periodu 1914-1945. godine, ali i vojski drugih država.

Poznata SS uniforma, koju je dizajnirao Hugo Bos, takođe se nalazi u Muzeju dva rata, kao jedna od glavnih asocijacija na nacističku okupaciju. Ovaj deo galerije ispunjavaju i zastave sa svastikom, mape koje prikazuju demarkacionu liniju koja je delila Francusku i širenje nazizma kroz celu Evropu, kao i stolicu koja je nekada bila deo nacističke policijske stanice i na kojoj su ispitivani mnogi protivnici režima. Tu su i lični predmeti nemačkih lidera, kao što su sveska Adolfa Hitlera i zastava Hermana Geringa. Crveno-crna soba prikazuje nacional-socijalizam u svoj njegovoj moći, dok sledeća prostorija prikazuje njegov slom, oružjem, uniformama i vojnom opremom koju su koristile britanske, američke, afričke i ruske vojne snage. Zastave svih država koje su se borile protiv totalitarizma izložene su u poslednjem delu galerije, gde se mogu pogledati filmovi o oslobođenju velikih evropskih gradova. Zidovi su prekriveni propagandnim posterima 20. veka, od nacističkih i sovjetskih parola, pa sve do poznatog „I want YOU for U.S. army“.

 

Muzej posvećen generalu Šarlu de Golu je sa druge strane minimalistički, ali ostavlja snažan utisak. Audio-vizuelna prezentacija vodi posetioce kroz de Golov život, prikazujući sve značajne istorijske momente. Generalove slike stvaraju se na zidovima, kao i kratki filmovi, dok preko slušalica čujete njegove govore, osećajući se kao da baš vas poziva da se borite za slobodu i demokratiju. De Gol je u ovom muzeju ipak dobio mnogo manje pažnje od lidera koji su bili na čelu države pre njega, kao što su Napoleon i francuski kraljevi, što je možda zbog manjeg vremenskog perioda koji je protekao od njegove vladavine, a možda i zbog činjenice da se demokratski vladari ipak manje poštuju od nekih ranijih.

IMG_0135

Privremena postavka je ovog leta posvećena Napoleonu i njegovoj strategiji. Slike velikih bitaka prve Francuske Republike i uniforme tadašnjih generala izložene su u posebnoj galeriji. Ali, ono što čini ovu izložbu posebnom je video igra koju posetioci mogu da igrju na velikim monitorima. Svako može biti na čelu moćne Napoleonove vojske i krenuti u odlučujući napad na Moskvu. Strategijsko razmišljanje i dobro poznavanje istorije ratovanja važni su u ovoj igri, ali je nemoguće u njoj pobediti. Jer je čak i Napoleon doživeo poraz u moćnoj Rusiji, tako da ni mi nemamo nikakve šanse.

IMG_0146

Napoleon Bonaparta je zapravo ličnost po kojoj je Palata invalida najviše poznata. Kupola inalida (Kraljevska kapela invalida) je velika crkva koja se nalazi u centru kompleksa, visine 107 metara, ukrašena je sa 12 kilograma zlata i odiše veličanstvenošću baroknog stila. U njenom centru nalazi se kovčeg u kome počiva veliki Napoleon. Napravljen je od crvenog kvarca, a stoji na postolju od zelenog granita, i veći je nego što bismo pretpostavili, posebno uzevši u obzir legende o visini slavnog vojskovođe. Dvanaest velikih statua ”pobednika” okružuje grob i celom prizoru daje mističan i gotovo sveti izgled. Hiljade ljudi svakodnevno posećuje crkvu i odaje počast jednom od najvećih evropskih lidera. Osim njega, u kapeli su sahranjeni i još neki članovi Napoleonove porodice, izabrani vojni generali koji su mu služili, kao i drugi francuski vojni heroji. Takođe se u njoj čuvaju srca nekoliko generala i majora koji su zaslužili ovu počast. Kripta sadrži i spomen ploče francuskim vojnicima koji su poginuli u ratovima, neki u oslobodilačkim, a neki i u okupatorskim, kao što su recimo borbe u Indokini polovinom prošlog veka.

IMG_0165

Nacionalni ponos, čuvanje tradicije i podsećanje na herojska dela, ono su što čini Palatu invalida. Francuska, kao jedna od najsnažnijih demokratskih republika, vodi računa o tome da svi činioci njene državnosti budu adekvatno negovani, pa je tako svojoj vojsci posvetila prelep muzej, a svojim vojnim veteranima obezbedila ugodan život. Brigom da velikani ne padnu u zaborav i poštovanjem svoje zastave, imena i vojske, svima nam je dala za primer kako treba čuvati državu. Kultura zaborava nije odlika velikih država i njoj se nikada ne treba prepustiti. Porazi i neslavni potezi takođe su deo naše istorije, a treba ih predstaviti isto koliko i pobede. Iz istorije se uči, a skrivanjem iste odlazimo u neznanje, zaborav i nepoštovanje predaka.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s