Sloboda da (ne) gledam rijaliti

Kapitalizam, liberalizam i slobodno tržište su danas prihvaćeni u Srbiji. Propagiranje njihovih vrednosti, unošenje u zakone i promene u društvu traju već godinama, obično dolazeći od strane određenog sloja društva, takozvane elite – naučnika, profesora, umetnika, političara. Ipak, prisutne su neke nelogičnosti.

 
Naime, osnovna vrednost u ovakvom sistemu je sloboda. Sloboda govora, sloboda izbora, sloboda da svako živi onako kako želi, sve dok ne ugrožava druge. Ali, izgleda da ipak nismo toliko slobodni. Određeni stavovi i stilovi života smatraju se boljim i vrednijim od drugih, pa počinju da se nameću narodu od strane tih istih elita. U govorima, tekstovima, knjigama i javnim nastupima, oni često kritikuju stvari koje veliki deo naroda voli, gleda i podržava, govoreći da su bezvredne, da su kič i da kvare omladinu. Deo tih stvari je u vezi sa televizijskim programom.

Protest-Hocemo-kulturu-a-ne-reality-620x350
U Srbiji se od 2006. godine prikazuju ”rijaliti” programi i veoma su popularni. Prvi takav program ”Veliki brat” bio je za ”mlad i urban” deo populacije, ali su se kasnijih godina takvi programi počeli da se smatraju za ”kič koji gledaju neobrazovani”. Kritika ovakvog programa je postala svakodnevna tema među onima koji sebe smatraju višim, obrazovanim, građanskim slojem društva. ”Hoćemo kulturu, a ne rijaliti”. ”Idite u pozorište, a ne u Parove”. ”Samo zatucani seljaci gledaju to”. ”Propadamo kao društvo zbog rijalitija”. I naravno, uvek prisutno, ”Država treba da uradi nešto”.

 
Dakle, pošto samoprozvani najviši sloj društva smatra da nešto nije dovoljno vredno i ne uklapa se u njihov stil života, takvu stvar treba potpuno ukinuti. Mogu se čuti predlozi da država zabrani emitovanje takvih programa jer su ”loši”, a pokrenuto je i nekoliko peticija. Oni koji se predstavljaju kao liberali i borci sa slobodu, predlažu da država ukine neki program jer im se ne dopada.

 
Televizija je uglavnom privatna i komercijalna. Prihod dobija od reklama i osnovni cilj joj je zarada, kao i u svakom drugom poslu u kapitalističkom uređenju. Svaka od njih stvara program za koji smatra da će biti gledan, pa nastavlja sa emitovanjem ako proceni da je to tačno. Gledanost donosi profit, pa program nastavlja da se emituje. Kad prestane da donosi zaradu, emisija se ukida i zamenjuje je neka druga.

 
Iz ovoga možemo da zaključimo da su rijaliti programi izuzetno gledani, jer se u suprotnom ne bi prikazivali toliko dugo, pošto ne bi bili profitabilni. Zašto bismo onda zabranili nešto što veliki broj ljudi želi da gleda? Ko je taj koji može da odluči da li je nešto pogodno ili nije i da odluči šta je zabranjeno za gledanje? Za takve poslove u autoritarnim sistemima ima mesta. Ali u liberalnim ih nema.

 
Ako želite da živite u slobodnom društvu, vi nemate pravo da zabranjujete ljudima da rade bilo šta, ukoliko to ne ugrožava druge. Neko voli da gleda ”Parove”, neko voli ”Zvezde Granda”, dok neko uživa u emisiji ”24 minuta”. To je njihov izbor u koji niko nema pravo da se meša. Ako neko može da zabrani gledanje ”Zadruge”, zbog čega sutra ne bi mogao da zabrani odlazak u pozorište? Zbog čega je nečiji slobodan izbor prihvatljiv, a nečiji drugi nije? Ako država ukine jedan vid zabave, zbog čega ne bi ukinula i sve ostale? Ko određuje gde je granica?

 
Sloboda pripada svima. Pravo na izbor pripada svima. Za nametanje jednih stvari i ukidanje drugih nema mesta u slobodnom društvu. Svi imaju pravo da gledaju program koji žele, dok niko nema pravo da im to zabrani. Slobodni smo da gledamo ili ne gledamo rijaliti programe. Ili bi bar trebalo da budemo.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s