Naše pravo da znamo sve o Banja Luci

Još jednom su balkanske zemlje predstavljene kao krvlju natopljene, divljačke i necivilizovane, još jednom se širio strah i potpaljivali sukobi. Objektivno izveštavnje postalo je misaona imenica.

U Banja Luci održala su se dva mitinga 14. maja u podne – protest opozicije ”Oslobodimo Srpsku” i miting vladajuće koalicije ”Srcem za Srpsku”. Televizije iz Srbije pratile su oba skupa. U studiju televizija RTS i Pink smenjivali su se politički analitičari, novinari, vojni komentatori i profesori. Televizija N1 je na smenu prikazivala oba mitinga uživo. Kako je to izgledalo?

Mediji Srbije nisu se ni u jednom momentu bavili razlozima održavanja oba mitinga. Najavljeni su ranije na njihovim veb-sajtovima i u štampanim medijima, znali smo da će se oba održati u isto vreme, da je jedan za vlast a drugi protiv nje. Ipak, niko nam nije objasnio zašto je do toga došlo. Građani izvan Republike Srpske nisu detaljno upućeni u tamnošnju političku situaciju, i samim tim ne možemo u potpunosti da razumemo razloge održavanja mitinga. Očekivali smo da će nam pomenuti analitičari objasniti situaciju i pomoći da razumemo obe strane. To se međutim nije desilo.

Osim televizije N1 koja je samo prenosila oba mitinga na smenu i omogućila nam da slušamo govore predstavnika obe strane, na ostalim televizijama slušali smo različite komentare i analize. Sve je počelo u jutarnjim časovima, pre nego što je miting počeo. Novinari su izveštavali uživo iz Banja Luke i prikazali nam atmosferu. Nismo čuli izjave učesnika ili posmatrača, već novinare koji govore ”Još uvek nema nereda”. S obzirom na činjenicu da su oba mitinga planirani kao mirni skupovi, ovakvi komentari su potpuno neosnovani.

Aleksandar Vučić je noć pre počeo da govori o bezbednosti skupova, mirnoj situaciji u regionu, broju policajaca i merama bezbednosti na granicama. Izjavio je da se nada da će se sve završiti mirno. Ako su skupovi najavljeni kao demokratsko okupljanje građana, zbog čega se unapred pričalo samo o sukobima? Ako niko od učesnika ne spominje nikakvo moguće sukobljavanje, zbog čega to srpski političari, analitičari i mediji najavljuju?

Miroslav Lazanski je gostovao na televiziji Pink i objašnjavao na koji način bi 2.000 pripadnika policije moglo da spreči sukob učesnika dva mitinga ukoliko bi jedni od njih krenuli u protestnu šetnju. U isto vreme je policija u Republici Srpskoj zabranila šetnju i jednoj i drugoj strani. Dakle, analizirao se hipotetički sukob za koji je bilo malo verovatno da se desi. Ovakvo izveštavanje je celo prepodne podizalo tenzije, paniku i strah među gledaocima. Najavljivanje novog 5. oktobra, velikog sukoba, rušenja Banja Luke i građanskog rata bilo je potpuno neosnovano.

Oba mitinga su protekla mirno. Smenjivali su se govornici, recitatori i muzika. Okupljenima se obratio Milorad Dodik, a sa druge strane predstavnici opozicije uz zaključak Mladena Bosića. Na oba skupa pročitana su pisma podrške, a onda su građani pevali ”Ne može nam niko ništa” ili sa druge strane ”Režim te laže”. Sve se završilo mirnim razilaženjem.

SDS SNDS-1

Ipak, analitičari još uvek u emisijama pričaju o nestabilnoj situaciji u regionu. Još uvek nam niko nije objasnio koji su razlozi okupljanja i šta možemo očekivati na sledećim izborima, već su poredili Republiku Srpsku sa Makedonijom, Ukrajinom i Grčkom. Dva politička mitinga pretvorena su u najavu građanskog rata i okidač koji će pokrenuti nerede na celom Balkanu. U emisiji o mitinzima u Banja Luci odjednom se pojavio snimak iz skupštine Crne Gore, koji su kasnije analitičari objasnili kao dokaz nestabilnosti regiona. Još jednom su balkanske zemlje predstavljene kao krvlju natopljene, divljačke i necivilizovane, još jednom se širio strah i potpaljivali sukobi. Objektivno izveštavnje postalo je misaona imenica.

Čuli smo konstataciju da Srbija želi mirnu situaciju u Republici Srpskoj. Naravno da želimo mirnu situaciju, ali isto tako želimo da znamo ko protiv čega protestuje i koji su mogući politički ishodi. Ako pratimo dva mitinga, želimo da znamo koje su bile glavne ideje iznete na obe strane, koliko je bilo građana, ko se obratio i kakve su bile rekacije. Ne želimo da znamo kako će policija sprečiti imaginarnu tuču posle zabranjene protestne šetnje.

Od naših medija i posebno javnog servisa, koji je naše pravo da znamo sve, nismo dobili neophodna objašnjenja. Dobili smo širenje panike i preuranjene zaključke. Dobili smo vojnog komentatora koji analizira političke mitinge. Dobili smo izbezumljene novinare koji nam se obraćaju sa lica mesta i govore da ne čuju sebe od onolike buke. Samo što buka nisu besni povici, već vesela muzika. Ne maše se bakljama, već zastavama. Ne poziva se na nasilje, već se recituje. Na kraju se ne skandira, već pevaju narodne pesme.

Opozicija je navela da vlast pljačka Republiku Srpsku i terala okupljene da skandiraju ”Mile lopove”. Posle par nezainteresovanih povika, građani su počeli da se razilaze ka svojim autobusima. Organizatori su onda rekli da će ih ispratiti par stotina metara, pošto je šetnja zabranjena. Sa druge strane se protest završio pesmom ”Ne može nam niko ništa”, uz obećanje da će Srpska nastaviti da bude stabilna država. I nikakvih sukoba nije bilo.

Analitičari su nastavili da komentarišu. Na televiziji N1 obratio se sarajevski analitičar Vlastimir Mijović koji je kritikovao izjave obe strane da je Republika Srpska država, insistirajući da je ona samo entitet. Takođe je kritikovao pominjanje osuđenih ratinh zločinaca i naglasio da se time građani pozivaju u rat. Sonja Biserko je sa druge strane pozdravila proteste opozicije protiv ”nacionalne elite”. Dodala je da celom regionu preti kolaps. Panika je nastavila da se širi.

Ovim izveštavanjima falio je samo urednik Informera Dragan J Vučićević da nam kaže da se sprema državni udar.

Šta smo na kraju saznali?

Ništa.

Videli smo par snimaka, ali nam je ostalo da sami procenjujemo šta se zapravo desilo, jer se analitičari i novinari nisu potrudili da nam objasne. Umesto toga su pokušali da nas ubede da nam prete novi ratovi. Posle nekoliko sati programa, još uvek ne razumemo šta se dešava u Banja Luci.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s