Viteštvo – istorija ili večna simbolika?

Vitez je pojam koji se prvi put pojavio u antičkom Rimu i označavao slugu krune. Vitezovi su bili vojnici koji su služili plemstvo, ili mlađi plemići koji su služili kralja. Kasnije se titula počela veziati samo za konjanike, koji su kroz istoriju dobijali sve veći značaj u bitkama. U evropskom feudalnom društvu, kraljevi su vitezove plaćali zemljom, pa su oni postajali sitni feudalci i u nekim slučajevima napredovali u krupne zemljoposednike. U osvajačkim ratovima srednjeg veka, vitezovi su bili najsposobniji vojnici koji su vodili državne vojske u ratove, za krunu, za krst, za osvajanje teritorija ili odbranu države. Osnivanjem raznih viteških redova, titula se sve više cenila, odnosno nije se vitezom nazivao svaki sposoban vojnik, već su oni pažljivo birani od strane kralja. Pripadnost redu, čast nošenja njegovih simbola i pozicija na listi, bili su znak da je neko najbolji među najboljima.

Danas vitešku titulu uglavnom dodeljuje monarh onima koji su učinili dobro za svoju državu ili čovečanstvo. Razvojem moderne vojske nestali su hrabri konjanici, a razvojem modernog društva počele su da se cene neke druge profesije. Tako su viteške titule zaslužili fudbalski trener, teniser, pijanista, operski pevač, ministar finansija, pa čak i američki predsednik. Dodeljivanje titule uvek je bilo subjektivno, mada je vremenom postalo sve teže videti jasne kriterijume po kojima se ona daje. Ko može da proceni nečiju hrabrost, odanost, dostojanstvo, dobrotu? Koje to karakteristike čine nekoga dostojnim da sebe naziva vitezom? Ostavićemo da to monarh proceni.

Iako je titula možda izgubila vrednost, ideal svakako nije. Možda nećete nikad biti imenovani vitezom, ali možete da živite viteškim životom. Pravo koje vam je britanska kruna dala – da ispred imena stavite reč ”ser”, ne čini vas časnijim od ostalih. Bilo koja titula ne može da zameni osnovne vrednosti koje nekoga čine ratnikom svetlosti. Važni su samo unutrašnji ideali i moralni principi koji vas vode kroz život.

Veliki župan Vlastimir nikad nije imenovan za viteza, a bez njega možda srpska država ne bi nastala, kao što se bez Karađorđa ne bi oslobodila. Bez Lazara ne bismo pružili najslavniji otpor okupatoru u istoriji, a bez Petra prvog bismo možda nestali. Oni nisu bili vitezovi po tituli, ali su bili vitezovi po svojim postupcima, principima, mudrosti i životima koje su dali za svoju otadžbinu.

Šta uopšte čini viteza? Da li je to crveni plašt, sjajan štit, veliki mač, oštro koplje? Ili su možda u pitanju hrabrost, mudrost, čvrsti ideali, dobrota, humanost, nesebičnost? Čemu ordenje i sjajni trofeji ako je duša crna? Viteza ne čini odelo. Njega čini svetlost za koju se bori. Njega čini zahvalnost svih njegovih sunarodnika za koje je spreman da pogine. Čine ga snaga volje, sposobnost rasuđivanja, ponosno stajanje ispod barjaka na poslednjoj liniji odbrane. To je čovek koji nikad nije odustao, nije prodao, nije izdao. Ostao je veran onima od kojih je potekao, gde god da se nalazio. Nikad nije prihvatio ništa tuđe, niti oteo ono što mu ne pripada. Srećan je onim što ima, neće da grabi, krade i prevari. Štitiće porodicu i narod, šta god stajalo naspram njih. Nikad neće pasti na kolena.

 

„Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome koja je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim”.

Svetinja je u ovom slučaju slavna prošlost naših predaka i sjajna budućnost naših potomaka. Svakog dana biću vitez i štititi ovu svetinju. I neću dobiti titulu, neću biti ser. Biću srpski vitez koji ne čini dobro zbog odlikovanja, već zbog svetih principa koji su mu u genima. Neću živeti u slavi i bogatstvu, ali ću živeti časno i ponosno jer sam dala sve od sebe da odbranim ono što mi je povereno na čuvanje. I boriću se viteški.

Jer nije stvar u istoriji. Stvar je u večnoj simbolici.

13048175_1709000259374467_4274770801897751637_o

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s