Verujem da FBI ima najbolje namere, ali…

Tim Kuk je 16. februara objavio na Eplovom (Apple) sajtu poruku svim svojim korisnicima. Pomislili biste da je u pitanju još jedan u nizu Terms and Conditions post, jedan od onih koje nikada nismo pročitali, več samo išli dalje, agree, agree, agree. Međutim, ovo je poruka koja nas navodi da pritisnemo jedno veliko DISAGREE.

 

Naime, Epl kompanija več dugo sarađuje sa FBI-jem, što je kao jedna od vodećih američkih kompanija svakako dužna da uradi. Pošto među zaposlenima ima najveće stručnjake u IT svetu, često je pružala usluge Federalnoj agenciji pri rešavanju različitih slučajeva, bilo da je u pitanju tehnička podrška ili pomoć pri istraživanju. Prema Kuku, Epl je radio “sve što je u njihovoj moći i u okviru zakona”. Ali, sada je američka vlada zatražila nešto što Epl ne želi da uradi – da ugradi “zadnja vrata” (backdoor) u svoje iPhone-ove.

1673251-slide-iphone-02-copy

 

Šta ovo zapravo znači? FBI zahteva da se napravi novi operativan sistem, koji će da izmeni mnoge sigurnosne mere koje Ajfon ima. Taj softver bi mogao da otključa bilo koji telefon koji vam se nađe u ruci. Razlog za ovo je navodno pomoć pri San Bernardino slučaju, i softver bi vlada iskoristila samo jednom, da otključa telefon teroriste i time dođe do pravde, obezbeđujući veću sigurnost svojim građanima.

 

Dakle, želimo mogućnost da uđemo u telefon bilo koje osobe koja ima Ajfon, time narušivši poslednju mrvicu digitalne privatnosti koja je građanima preostala – DA BI ONI BILI BEZBEDNIJI.

 

Nije moguće da se ovaj softver, jednom napravljen, iskoristi samo u ovom slučaju. Ako ta mogućnost ikada bude postojala, moći će da se iskoristi ponovo, i ponovo, sve dok FBI ne bude imao apsolutno sve naše privatne podatke. To bi bila neka vrsta “master key”, odnosno ključ koji može da otvori svaku bravu na svetu.

 

Kuk dalje navodi da je “istim inženjerima koji su napravili jaku enkripciju u Ajfon da bi zaštitili korisnike, naređeno da oslabe te zaštitne mere i ugroze bezbednost korisnika”. FBI se poziva na “All Writs Act” iz 1789. i zahteva uklanjanje bezbednosnih mera i dodavanje novih mogućnosti u operativni sistem, koji bi dozvolili da se zaštitna šifra nečijeg telefona unese elektronski. Odnosno, kompjuter bi isprobao milione mogućih kombinacija neverovatnom brzinom, i čistom silom otključao moj telefon.

1902haf0rrdtapng

 

Verovatno ste u poslednjih nekoliko godina primetili da različiti sajtovi imaju više informacija o vama nego što ste spremni da im date. Reklame koje vam izlaze na raznim društvenim mrežama poklapaju se sa vašim interesovanjima, Gugl vam nudi hotele u gradu koji ste juče gledali, Fejsbuk “zna” gde pijete kafu, a gde kupujete jabuke. Ipak, to nije zbog toga što je neko “provalio” u vaš kompjuter ili telefon, već zbog ključnih reči koje unosite dok nešto pretražujete. Ako svaki dan ulazite na internet profile određenog kafića, njihove reklame vam često izlaze jer je jasno da vas baš to interesuje. Niko vas nije pratio, prisluškivao, niti kopao po informacijama, već ste vi dobrovoljno svojim lajkovima i guglovanjem otkrili sve to o sebi.

 

Ipak, ovde se radi o nečemu mnogo ozbiljnijem. Sada su informacije o vašim interesovanjima dostupne svakome, jer ste vi to objavili na internetu. Ono što FBI želi da uradi je da ode korak dalje, ulazeći direktno u vaše telefone čak i kada su oflajn. Sve vaše privatne slike biće u njihovim bazama, kalendari, beleške, snimci, glasovne poruke, sms poruke, imenik, informacije o vašem zdravlju, koracima koje pređete na dan, pin kodovovi, apsolutno SVE što imate negde zabeleženo. Privatnost do sada niste imali onlajn, ali je više nećete imati ni oflajn.

 

Šta uraditi povodom ovoga? Kupiti telefon drugog proizvođača? Baciti smartfonove? Uzeti papir, olovku, i fiksni telefon? Organizovati vojni napad na FBI? Na žalost, nemam ni jedno rešenje da vam ponudim. Mi, obični građani, ne možemo da se borimo protiv “carstva” demokratije i liberalnih vrednosti koje se samo trudi da budemo bezbedni u svojim domovima i telefonima. Verujem da FBI ima najbolje namere.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s