Zbogom ružo, zbogom ruzmarine

U Orašcu na Sretenje 1804. godine doneta je odluka da se oformi vojska Srbije koja će se boriti protiv Turske okupacije. Bez vojne organizacije nije se moglo pomišljati na borbu za samostalnost. Nakon ustanaka nastavio je da se gradi kult narodne vojske učešćem dobrovoljaca u bitkama devetnaestog veka, i tada se osniva ono što danas nazivamo modernom vojskom.

Do kraja 2010. godine Vojska Srbije je imala ulogu da brani državu od spoljnih napada, čuva mir u zemlji i svetu i daje podršku u slučaju prirodnih nepogoda. Služenje vojnog roka bilo je najpre obavezno, ali se vremenom pružila mogućnost ,,civilnog” služenja, sve dok se obaveza nije sasvim ukinula.

Pre godinu dana je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ljubiša Diković na svečanosti u kasarni ,,Vojvoda Živojin Mišić” u Valjevu rekao da se razmatra uvođenje obaveznog vojnog roka. Marta ove godine rađena je anketa u kojoj se 65% građana Srbije izjasnilo da je saglasno sa ponovnim uvođenjem obaveznog služenja vojske.

Vojska-Srbije-polaganje-zakletve-4

 

Mladi danas imaju previše mogućnosti a premalo pravila. Način života nam je postao takav da nemamo vremena za vaspitavanje dece – roditelji rade, profesori su nezainteresovani, deca odrastaju sama. Ako niko ne kaže ,,to ne smeš”, ,,ovako treba” i ,,dođi da ti pokažem” prepušteni smo sebi i sopstvenim sudovima o dobrom i lošem. Muškarci posle srednje škole upišu fakultet, pronađu posao, ožene se i odrastu, a pritom ne sazreju i ne nauče da budu muž, otac i zaštitnik. Oseća se nedostatak vojnog vaspitanja.

Mnogi kažu da je vojska gubljenje vremena jer se svakodnevno ponavljaju isti zadaci koji nemaju svrhu. Ali i sama ta rutina može biti svrha za sebe – mladi se uče disciplini, pravilima, poštovanju starijih i autoriteta. U vojsci nauče da su odgovorni za sebe i svoje postupke, da njihove obaveze neće izvršavati niko osim njih samih. Osim toga provode dane sa ljudima koji nemaju slične živote i interesovanja, ali su tu jednaki bez obzira na to iz kakve sredine dolaze. Mladi shvate da nisu bolji od ostalih, i da ne treba da se postavljaju ,,iznad ” bilo koga. U vojsku dolaze dečaci, a iz nje izlaze odgovorni i zreli muškarci, sposobni da brinu o sebi i drugima.

Pored toga, ne može se negirati važnost vojne obuke, i tvrditi da može postojati država bez vojske. Niko ne želi rat, ali je važno da znamo da se odbranimo ako do njega dođe, i da postoje pojedinci koji su sposobni i voljni da služe Srbiji i brane je od neprijatelja.

Vojska je oduvek bila nešto lepo, vojnici su čuvari mira i heroji nacije, a deca kao mala žele da budu komandanti. Prizor vojnika koji ponosno šetaju gradom u svima nama budi osećaj mira i sigurnosti, a sada je vojska za nas postala samo reč. Smatram da ako već ne može da se uvede obavezno služenje roka, onda bar treba da se promoviše dobrovoljno služenje i da se ohrabruju mladi da pristupe u službu, makar na pola godine. Po mom mišljenju služenje vojnog roka ima samo pozitivne strane, i za odrastanje dečaka a i za dobro Srbije.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s