Pa to ima samo u Srbiji?

 

“U Srbiji nema i ne treba da bude levice, vreme komunizma i ostalih bezbožničkih ideologija je davno prošlo. Treba da se napravi tribina između proruske, proevropske i zdrave antiglobalističke narodne desnice umesto što se daje prostora novokomponovanim levičarima da šire svoje antisrbske ideje i to na Fakultetu političkih nauka koji bi trebao da baštini narodne vrednosti. Da li se to FPN polako pretvara u leglo srbokomunista? Nadam se da ne.” napisao je A.N., student Fakulteta političkih nauka, kao komentar na tribinu „Desnica – levica“

‘Desnica’ je pojam koji je nastao u vreme Francuske revolucije, označavao je monarhiste koji su sedeli na desnoj strani Skupštine i imali konzervativne ideje, suprotne liberalnoj ‘levici’. U 20. veku u SADu desničari su zagovarali kapitalizam, dok su levičari bili za socijalizam i komunizam, mada se to vremenom izgubilo, jer su obe strane prešle na stranu kapitalizma. Danas se za desnicu smatraju političke ideje koje se drže tradicije, konzervativnih načela, poštovanja religije i često nacionalizma.

Ne može se tačno odrediti granica na kojoj prestaje levo a počinje desno. U različitim državama i različitim vremenima su ova dva opredeljenja tumačena na razne načine, ali nam se usadilo u svest da je levo nešto otvoreno, moderno, evropski, dok je desno nešto zatvoreno, zastarelo, nacionalno. Na osnovu toga desnica najčešće ima loš prizvuk.

Biti patriota je u 21. veku za Srbe postalo nešto sramno, loše. O nacionalizmu da i ne govorim. Od veličanja Srba i Srbije u periodu od Nemanjića do Obrenovića, u delima velikih mislioca, kada je to bilo nešto normalno, prirodno i lepo, došli smo do toga da se stidimo da govorimo pozitivno o svojoj zemlji i narodu. Sigurno je na to veliki uticaj imao komunizam i život u Jugoslaviji, ali to je 25 godina iza nas. Ako su Srbi posle nekoliko vekova pod Turskom okupacijom mogli da rade na ujedinjenju Srbije i da je iskreno vole, zašto mi to ne bismo mogli posle par decenija života u Jugoslaviji? Kada i kako je biti srbski patriota i nacionalista u Srbiji postalo loše?

U SADu je normalno da se svuda ističu zastave, na svakom američkom filmu se bar u jednom kadru ona može videti. Kako se kod nas reaguje na isticanje zastave izvan zvaničnih i sportskih događaja? Nemci, Englezi, Italijani, Rusi, Grci, ponosni su na pripadnost svojoj državi i naciji. Većina naroda mogu da kažu „Ja sam ____“ bez straha od posledica i prekih pogleda. Zašto mi to ne možemo?

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

 

Od Drugog svetskog rata Srbijom vladaju levičari, ali nigde ne piše, niti bi se ko danas usudio da kaže da su izričito protiv Srba i srbstva. Ali ipak se ne mogu negirati stalni pokušaji da se blati reč nacionalista i reč Srbin. Nekako se nacionalizam utopio sa šovinizmom, fašizmom i nacizmom, i samim tim dobio loš prizvuk. Tako se polako kreiraju autošovinisti.

Po Milošu Miniću “autošovinista prvo gazi sve istorijske zakonomernosti, vrlo mu je važno da pokaže koliko je širokih vidika i koliko je spreman da pređe preko svih moralnih normi, preko mrtvih, preko konkretnog materijalnog interesa svoje nacije i preko nacionalnih strateških interesa”. Malo po malo, među Srbe se uvukao virus autošovinizma, i sve češće čujemo reči poput:

– Samo da završim školu i bežim iz Srbije!
– Je l’ vi znate koliko je to na Zapadu bolje?
– Vidi ovog majmuna što srbuje!
– PA TO IMA SAMO U SRBIJI!

I tako je deo Srba zaražen autošovinizmom. Stalno slušamo kako je šovinizam loš, kažnjiv, maltene greh. A zbog čega je šovinizam gori od autošovinizma? Zbog čega je meni kao Srbinu nedopustivo da širim mržnju prema Hrvatima, Šiptarima, Amerikancima, ali mogu nekažnjeno da pljujem po Srbiji, i da čak dobijem za to podršku? Da li biste se onda složili da smem da govorim loše o svojim roditeljima i da ih se odreknem, dokle god poštujem tuđe? Kada i kako će trend antisrbstva stati? Kad se svi odreknemo svog porekla i sebe?

Kada ću smeti da budem pomalo desno, da budem patriota, da budem nacionalista, da budem Srbin u Srbiji?

3 мишљења на „Pa to ima samo u Srbiji?

  1. Zlo vreme, ne treba negirati strasan zlocin u Srebrnici, ali to nije genocid, ne treba negirati nase zlocine u u gradjanskom ratu u Jugoslaviji, ali to je bio jedan prljav i strasan rat, svi smo u njemu i zrtve i egzekutori, jednostavno nemci su posle ujedinjenja vratili evropu u 1912, a tu smo mi mali da manj i ne mozemo da budemo, ko to ne vidi a intelektualac je, on je potkupljen, ne zamisljajmo odmah novac, potkupljen je snom da on pripada evropi, a mi ostatak srba ne, da on zna konacnu istinu, ami ne, da on zna koliko su drugi patili od nas srba, a mi ne, autosovinizam je strasna kazna za nas srbe i ruse, ioni ih imaju, to je nasa zelja za zapadnom evropom, koja nas nece, oni nas vide kao ljude koji nisu u njihovoj ravni, daju rec, potpisu i lako to pregaze, jer nas ne cene, naucicemo to kad tad

    Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s