Navijačka potkultura deseti deo

Navijačka potkultura se u osnovi veoma razlikuje od ostalih potkulturnih grupa. Sama ideja potkulture je da izdvoji pojedinca od ostalih članova društva, i učini da se on oseća posebnim i drugačijim, dok pripadnici navijačkih grupa odlaze na utakmice iz suprotnih razloga – da bi pripadali grupi, izjednačili se sa hiljadama drugih ljudi i osetili zaštićeno u masi istomišljenika.

Sport privlači veliki broj navijača, koji uživaju u bodrenju svog kluba i doprinose njegovoj pobedi. Većina njih je tu iz čiste ljubavi i strasti, smatraju da je navijačka tribina sastavni deo njihovog života i jedna od najvažnijih stvari na svetu. Sa druge strane, određeni pojedinci koji su umešani u navijačke grupe dolaze na utakmice iz želje za nasiljem i neredima, i pokušavaju da u sport umešaju kriminal i političke ideologije. Važno je razlikovati iskrenog navijača od huligana i delikventa, i ne kažnjavati hiljade zbog zločina jednog od njih.

Profesionalni sport ne bi postojao bez navijača, oni zajedno čine neraskidivu celinu i međusobno se dopunjuju. Na kraju, navijačka potkultura je nešto za šta ne postoji definicija, nema striktnih pravila šta je dozvoljeno a šta ne, već ostavlja prostora da svako bude originalan. Verovatno će, zbog konstantnog napretka i menjanja, trajati i u budućnosti.

ovo je ljubav11

crvena-zvezda-donji-srem-2012-2013-delije-sever-transparent-1

f_1394RADCsk2m_8d4cff1

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s