Zloupotreba navijačkih skupina (navijačka potkultura deveti deo)

Devedesetih godina prošlog veka fudbal je postajao sve manje važan, a je sve više rastao u biznis. Prodavanje igrača dovelo je do toga da se ljudi ne bave sportom iz ljubavi, već zbog novca, što je izazivalo veliku agresiju među navijačima. Do tada je bilo uobičajeno da igrač ostane u svom klubu do 26. ili 27. godine života, pa onda bude prodat nekom klubu u inostranstvu, ali se to menjalo, dok nije postalo normalno da se svaki igrač koji pokaže veliki talenat prodaje već sa 19 godina. Tako je u Srbiji sve više opadao kvalitet sporta, a publika je postajala sve nezadovoljnija. Počele su razne demonstracije protiv samih klubova, prozivanja članova uprave nisu zaobilazila gotovo nijednu utakmicu, bes navijača je sve više rastao, a iz njega se rađalo nasilje. Tu dolazi do sukoba mišljenja, svaki navijač voli da njegov klub osvaja trofeje, ali sa druge strane dešava se da klub pobedi, a članovi uprave se lično bogate i rasprodaju igrače, ne čineći ništa za sam klub.

uprava-napolje2-690x425       bojkot-parola

Navijačke grupe zloupotrebljavaju se pri masovnim protestima i u političke svrhe. Tako mnogi tvrde da je raspad Jugoslavije zapravo počeo na fudbalskom stadionu ‘Maksimir’, 13. maja 1990. godine u Zagrebu, na meču između ‘Dinama’ i ‘Crvene Zvezde’. Sukobi su počeli još veče pre utakmice i trajali do njenog početka, kada su obe strane počele da pevaju tada zabranjene nacionalističke pesme. Najpre su navijači ’Zvezde’ provalili ogradu i krenuli da se obračunavaju sa delom domaćih navijača, dok su oni najvatreniji navijači ‘Dinama’ ušli u teren i počeli tuču sa policijom. U jednom trenutku je čak kapiten ‘Dinama’ napao policajca. Svi gledaoci su isterani sa stadiona, ali su se neredi nastavili na ulicama Zagreba. Danas se veruje da je ceo incident bio izrežiran i da je tada profitirala samo aktuelna politika. Tome ide u prilog činjenica o ranije unetim kamenicama i rekvizitima na stadion, kao i olabavljene ograde oko stadiona. Posle tog dana ništa nije bilo isto, i veruje se da je jedna fudbalska utakmica promenila istoriju, a prekid meča najavio početak rata. I danas se na utakmicama u regionu mogu čuti razni uvredljivi povici – četnici, ustaše, balije, kao i šovinističke parole uvredljivog sadržaja, tako da se stiče utisak da sve to još uvek nije gotovo.

rat-je-poceo-na-maksimiru-maksimir-1328585176-33261      zagrebincident4

Prema važećim zakonskim propisima, konzumiranje alkohola u krugu stadiona za vreme fudbalskih utakmica je zabranjeno. Ipak, mnoge velike pivare su sponzori reprezentacija i sportskih takmičenja, ‘Lav’ i ‘Jelen’ u Srbiji, kao i ‘Tuborg’ i ’Heineken’ na svetskom prvenstvu. Osim toga, mnoge reklamne kampanje tih pivara sadrže gomilu navijača, kojima je u isto vreme zabranjeno konzumiranje alkohola, što je samo sebi kontradiktorno.

Zbog sukobljenih interesa, navijači ‘Partizana’ podelili su se na dve velike grupe – ‘Alkatraz’ i ‘Zabranjene’. ‘Grobari’ su dozvolili da se među njih umeša dosta novca i politike, kao i svega negativnog što prati velike mase ljudi. Veruje se da su kriminal i droga pronašli svoje mesto na ‘tribinama’ uz pomoć vođa grupe ‘Alkatraz’. Među njima se nalaze narko-dileri, koji stadion vide kao ogromno tržište, a mogu se naći i kriminalci koji se bave nelegalnim poslovima, ‘zelenašenjem’ i ‘reketiranjem’. Dešavalo se čak da pojedinci ‘Delija’ i ‘Grobara’ batinama iznuđuju od vlasnika diskoteka novac, i ucenjivanjem dobijaju posao kao obezbeđenje na istim. Uzrok tome je to što često na vrhu navijačke hijerarhije nisu pošteni ljudi, već oni koji jure za novcem. Takođe je česta pojava da se krivica za određeno krivično delo svali na nekog mlađeg navijača, a da se odgovorni izvuče uz pomoć veza i ucenjivanja. (’Insajder’)

Mediji i javnost kreiraju sliku navijača u zavisnosti od trenutne političke situacije, pa su tako recimo navijači Crvene Zvezde bili javno nagrađeni od strane jedne medijske kuće za učestvovanje u petooktobarskim protestima, dok su par godina kasnije iste navijače ti mediji opanjkavali, prenosili lažne informacije i nanosili im štetu. Velike mase su oduvek bile pogodne za korišćenje u nečasne svrhe, pa tako nije teško okrenuti hiljade navijača u sopstvenu korist, a za to vođama obećati brisanje par kazni ili neki dobar posao. I tako sport i druženje postaju sve manje bitni, ljubav se pretvara u želju za novcem, prijatelji se izdaju, grupe uništavaju, a navijači se pretvaraju u huligane.

Sve ovo dovodi u pitanje celu navijačku potkulturu, i čini da u javnosti svi njeni pripadnici izgledaju loše.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s