Istorija – navijačka potkultura (četvrti deo)

Sport je postojao još u drevnim civilazijama Kine, stare Grčke i Egipta, ali se prvo masovno interesovanje i pokazivanje navijačke strasti od strane publike pojavilo u Vizantiji, kada su navijači u grupama bodrili učesnike trke dvokolicama. 1314., kralj Edvard II morao je da zabrani fudbal (tada nasilnu igru koja je uključivala šutiranje svinjske bešike) zbog nereda koji su nastali na jednoj utakmici, kada su se navijači suprotnih timova potukli. 1707. godine nastaje rivalitet navijača Engleske i Škotske, koji još uvek traje. Od 1880-ih godina, kada se razvijaju moderni sportovi, navijači postoje, mada ne u organizovanoj formi. Nisu imali ime, vođu, niti su nosili timske boje, sve do polovine 20. veka. (Ingl, 2006.)

Ne može se tačno utvrditi koje su bile prve navijačke grupe, zato što mnogi od njih ne mogu da se slože oko svog datuma nastanka. Među prvima koji su počeli da izražavaju veliku strast prema fudbalu bili su navijači Brazila, koji su 1939. godine osnovali prvu ‘torcida’ grupu (portugalski torcer – navijati za). Početna ideja bila je da ponašanje publike može pomoći svom klubu da pobedi. Inspirisani brazilskom ’torcidom’, navijači ’Hajduka’ iz Splita su oformirli grupu ’Torcida Split’ 1950. godine, i oni se smatraju za najstariju evropsku navijačku grupu. (Testa, 2009.)

 

11r6fcz

 

Godinu dana kasnije, u Italiji se stvara navijačka grupa u Torinu, i u narednih 10 godina se širi i ka drugim gradovima. Navijači uvode novine u italijanski fudbal, počevši da prave koreografije, velike plakate, zastave i da prate utakmicu uz zvuke bubnja i vatromet. Navijački fenomen je počeo da se širi izvan Italije, prvo na geografski najbliže zemlje – Nemačka, Španija, Belgija, Holandija, Srbija, dok se u Engleskoj on uporedo razvijao, ali na drugačiji način. Glavna razlika između italijanskog i engleskog načina navijanja je u tome što je u Italiji bilo važno da tribina stadiona lepo izgleda – navijači su obraćali pažnju na koreografije, zastave i transparente, dok je u Engleskoj bilo bitno samo ’srce, grlo i dlanovi’. Engleska ‘tribina’ je dosta neorganizovanija i anarhičnija od italijanske.

 

PA-14451617

 

U Srbiji nastanak navijačkog pokreta se može vezati za 1945. godinu, kada je osnovan fudbalski klub ‘Partizan’, uz koga počinju da se skupljaju prve pristalice. 1950-ih javljaju se prve navijačke grupe, koje uglavnom čine ljudi koji žive u istim krajevima grada. Prvi navijački rekviziti bili su im zvona i čegrtaljke. 1970. se pojavljuju ‘Grobari’, koji su ime dobili po uglavnom crnoj odeći. Od tad, navijanje postaje sve intenzivnije, i već ’80-ih prelazi u masovni trend, navijači počinju da prate klub na gostovanjima, stvaraju se razne podgrupe, biraju vođe, pišu se pesme i osim fudbala počinju da prate i druge sportove. Danas postoji par velikih grupe navijača Partizana – ‘Grobari 1970’, ‘Alkatraz’, ‘Južni Front’ i ‘Zabranjeni’, kao i veliki broj podgrupa.

Navijači ‘Crvene Zvezde’ nastaju otprilike u isto vreme, s tim što do njihovog ujedinjenja u veliku grupu dolazi tek 1989. godine, kada se na sastanku najvatrenijih navijača stvaraju ‘Delije Sever’. Dok su se navijači ‘Partizana’ ugledali na engleske navijače, ‘Delije’ su se okrenule ‘italijanskoj školi’ i uzora pronašle u navijačima ‘Rome’.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s