Navijačka potkultura (treći deo)

’’Potkultura ili subkultura je skup normi, vrednosti i obrazaca ponašanja koje razlikuje jednu grupu ljudi od kulture šire zajednice kojoj pripada. Za pripadnike određene potkulture zajedničko je da članovi dele ista uverenja, običaje, vrednosti, kao i način oblačenja, ponašanja i moralnih normi.’’(Vidanović 2006.)

Često su muzika i moda osnovne stvari koje povezuju grupu mladih u potkulturu, pa tako nastaju rokeri, pankeri, hipici, skinhedsi, hip-hoperi i slično, ali posle nekog vremena način razmišljanja, stavovi, omiljene knjige i ponašanje počinju da budu sve sličniji među članovima, sve dok ne dođe do toga da se stvori ceo profil tipičnog pripadnika određene potkulture.

Karakteristike potkulturnih grupa su :

– samoorganizovanost,
– zajednička interesovanja,
– karakterističan naziv,
– relativna trajnost,
– uzrast,
– nepropisanost uloga i način ponašanja. (Vidanović, 2006.)

U današnje vreme postoji preko 60 rasprostranjenih potkultura, a sve veći broj mladih odlučuje da se priključi nekoj od njih.
Potkultura navijača se vremenom stopila sa ‘kežual’ (eng. sasual – neformalan) potkulturom, tako da sad jedno ne ide bez drugog. Navijački/kežual pokret nastao je 1970-ih godina, a preteča su mu bili modsi i skinhedsi. Navijačku potkulturu čine specifičan žargon, stil odevanja i zajednički ideali. Veliku ulogu u razvoju i nastanku ove potkulture imaju uspesi engleskih fudbalskih klubova tih godina u Evropi. Njihovi navijači su putovali širom starog kontinenta, i tako širili svoje ideje među pripadnicima drugih navijačkih grupa. Iako navijači jednog kluba prate njegove igrače u gotovo svim sportovima u kojima učestvuje, pripadnici ove potkulture se najviše vezuju za fudbal.

Sa pojmovima navijačka i kežual potkultura može se povezati i pojam ‘ultras’. Ultrasi su vrsta navijača poznata po svojoj ultra-fanatičoj podršci koja dovodi do nasilja i širenja mržnje. Njihovo međusobno fizičko obračunavanje nema za cilj uništavanje, već ponižavanje protivnika, bar do trenutka dok političke, međuetničke i druge tenzije u društvu ne uđu u svet navijača. Njihove akcije su često ekstremne i mogu biti uzrok političkih ideologija i rasizma. Važno je razdvojiti ultrasa od običnog navijača, jer je jednom zaluđenost za klubom bitnija čak i od moralnih načela, dok je drugi tu iz razonode i zabave.

 

11189860_1421540054831098_1510226619_n     best_ultras.84771

Navijačku potkulturu je teško opisati. Na početku nije imala političku pozadinu, bilo je levičara, desničara i neopredeljenih. Ni muzika nije imala veliki uticaj, njeni pripadnici su slušali pank, rege, rejv i rok. Tada se sve vrtelo oko tri stvari : fudbal, nasilje i moda. Kežual je naziv za takvo ponašanje koji je opšte prihvaćen, ali su u Mančesteru takve momke nazivali ‘perry’s’, a u Liverpulu ‘scallies’.

Najvažnije što određuje navijački stil danas je ritual, koji se sastoji od tri stvari:
1. verbalna ekspresija – pevanje i skandiranje;
2. vizuelna ekspresija – isticanje zastava, transparenata, korišćenje pirotehnike;
3. ekspresija telesnog/fizičkog nasilja, na koju je pažnja javnosti najviše usmerena, kao da se navijački stil svodi na to. (’Dosije navijači’)

U poslednjih nekoliko godina, pokret se još više razvio. Snimljeno je par filmova vezanih za ovu tematiku (najpoznatiji su ‘Football factory’, ‘Green street hooligans’, ‘ID’, ‘The Firm’) koji su pomogli da se popularnost navijačke potkulture dodatno raširi. Ona odavno nije zastupljena samo u Engleskoj, već se proširila na celu Evropu. Na Balkanu se navijački pokret razvija 1970-ih godina, i ostaje prisutan do danas.

Organizovano navijanje ima dve strane, prva, pozitivna, je proces socijalizacije i druženje, dok je druga, negativna, nasilje koje je postalo sastavni deo sportskih sukoba.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s